☰

Datorologa rezultāti

Datorologs – atgādinājums rūpēties par savu datoru ne tikai reizi gadā

Pievēršot sabiedrības uzmanību e-prasmju attīstības nepieciešamībai, no 24. līdz 30.martam, jau piekto gadu pēc kārtas, Eiropā tiek organizēta E-prasmju nedēļa.

E-prasmju nedēļa Latvijā tiek organizēta Eiropas kampaņas e-Skills for Jobs 2014 ietvaros, kas ir daļa no Grand Coalition for Digital Jobs  iniciatīvas.

CERT.LV e-prasmju nedēļas ietvaros rīkoja Datorologa akciju. Tā bija iespēja katram interesentam atnest savu datoru uz pārbaudi pie Datorologa – CERT.LV speciālista, lai noteiktu, vai dators nav inficēts ar vīrusiem un citu ļaundabīgu programmatūru.

Datoru pārbaudes rezultāti liecina, ka cilvēki arvien vairāk rūpējas par savu datoru veselību. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tika atklāts ievērojami mazāks inficēto datoru skaits.

Galvenās problēmas, ko Datorologam nācās risināt, izraisīja aizmirsti programmatūras atjauninājumi, iespējoti spraudņi, kurus lietotājs neizmanto, un neuzmanības pēc lejupielādēti pārlūkprogrammu paplašinājumi, piemēram, dažādas rīkjoslas, kuras tiek piedāvātas virknē tīmekļa lapu un pēc uzstādīšanas nevajadzīgi tērē datora resursus un apgrūtina lietotāju ar dažādiem paziņojumiem un piedāvājumiem.

Datorologa akcija - tā ir viena diena gadā, kad speciālisti oranžos darba tērpos pieņem un "ārstē" slimos datorus, skaidrojot šo datoru īpašniekiem drošas datoru lietošanas pamatnosacījumus. Vienas dienas laikā nav iespējams kardināli uzlabot datoru "veselību" valstī, akcijas pamatmērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību uz riskiem, kas pastāv virtuālajā vidē, un nepieciešamību aktīvi rūpēties par savu datoru un savu datu drošību.

Šogad Datorologa akcijā iesaistījās un CERT.LV datorologiem talkā nāca Lattelecom un Latnet Serviss eksperti.

Gan Lattelecom, gan Latnet Serviss ir to interneta pakalpojumu sniedzēju vidū, kas īpaši rūpējas par savu klientu drošību un ir saņēmuši kvalitātes zīmi "Atbildīgs Interneta Pakalpojumu Sniedzējs".

Sadarbības partneri