☰

Liela apjoma kiberuzbrukumos pārbauda ES CERTu tīkla sadarbību

2019. gada 15. maijā Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra ENISA organizēja un piedalījās CyberSOPEx2019, otrajās specializētajās ES CERTu tīkla sadarbības mācībās.

ENISA loma bija divejāda. No vienas puses CERTu attiecību komanda aktīvi darbojās kā CERTu tīkla sekretariāts, kā tas ir noteikts Tīklu un informācijas sistēmu (NIS) direktīva. Šajā sakarā ENISA nodrošina vispārēju CERTu tīkla atbalstu un pārraudzīja rīkus visu dalībnieku sadarbībai. No otras puses ENISA mācību komanda, kas organizē arī Eiropas līmeņa "Cyber Europe" mācības, organizēja šīs mācības, gan definējot scenāriju un tā pavērsienus, gan kontrolējot mācību izpildi.

CERTu komandas no 27 valstīm, CERT-EU un ENISA izspēlēja scenāriju, kurā kiberuzbrukumi tika vērsti pret kritisko infrastruktūru gan pirms, gan arī pašu Eiropas vēlēšanu laikā. Vairāki būtisku pakalpojumu sniedzēji dažādās dalībavlstīs kļuva par uzbrukuma mērķi un daži incidenti centās samazināt vēlēšanu procesa uzticamību. Mācībās piedalījās vairāk kā 50 incidentu risināšanas eksperti no ES dalībvalstīm.

CyberSOPEx2019 kārtējo reizi pierādīja, cik nozīmīgs ir CERTu tīkls dalībvalstu uzticības un pārliecības attīstīšanai, veicinot ātru un efektīvu operacionālo sadarbību.

CyberSOPEx un līdzīgas mācības ir svarīga sastāvdaļa ENISA centienos uzlabot sadarbību CERTu tīkla dalībnieku vidū liela apjoma incidentu novēršanā, fokusējoties uz dalībnieku izglītošanu situācijas izpratnē, informācijas koplietošanā, lomu un procedūru izpratnē un CERTu tīkla rīku izmantošanā gluži kā reālās dzīves situācijās.

Vairāk par CERTu tīklu: www.csirtsnetwork.eu

Lai uzzinātu vairāk par ENISA mācībām, sazinieties ar exercises@enisa.europa.eu

Avots: https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/testing-cooperation-of-eu-csirts-network-during-large-scale-cyber-attacks