☰

Kiberdrošības mēneša laikā informēti vairāk nekā 500 000 interneta lietotāju

Oktobris, Eiropas kiberdrošības mēnesis, CERT.LV komandai šogad bijis īpaši aktīvs un pasākumiem bagāts. Starp oktobra stūrakmeņiem jāpiemin gan tehniskā tiešsaistes konference Kiberšoks 2020, kas divu dienu garumā pie ekrāniem pulcēja vairāk nekā 700 skatītājus no dažādām pasaules valstīm, gan 4 novadīti praktiskie tiešsaistes semināri par e-pastu sistēmu aizsardzības labo praksi.

Praktiskajos semināros tika apskatīti tādi šobrīd aktuāli jautājumi kā DMARC ieviešana un e-pastu sistēmas drošības audits. Semināra saturu plānots ierakstīt arī video formātā, ievietošanai CERT.LV YouTube kanālā, kas kalpotu kā instrukcija, kurai varētu brīvi piekļūt ikviens interesents jebkurā laikā.

Oktobra pirmajā pusē Eiropas Savienības infrastruktūras savienošanas instrumenta atbalstīta projekta Latvijas kiberdrošības spēju uzlabošana ietvaros veiksmīgi noslēdzās arī CERT.LV organizētā izglītojošā kampaņa par kiberdrošību darbavietā. Ar jaunvārdiem parolīze, muļķerēšana un spaidonis atraktīvā veidā tika uzrunāti organizāciju un uzņēmumu darbinieki – interneta lietotāji.

Četru nedēļu garumā, uzrunājot sabiedrību ar īpašu video, reklāmas un rakstu palīdzību, tika sasniegti vairāk nekā 500 tūkstoši Latvijas interneta lietotāji. Kampaņas materiālos eksperti sniedza padomus, kā veidot noturīgus un efektīvus kiberdrošības paradumus, kā vislabāk rūpēties par savu iekārtu drošību, kā veidot efektīvas paroles un atcerēties tās.  Kampaņas video materiālu kopējais skatījumu skaits platformā YouTube sasniedzis 427 tūkstošus, savukārt vairāk nekā 4500 dalībnieku savas jauniegūtās zināšanas nolēma pārbaudīt arī praktiski, atbildot uz āķīgiem jautājumiem kampaņas digitālajā rokasgrāmatā - rokasgramata.esidross.lv.

Visi kampaņas materiāli arī turpmāk būs pieejami vietnē esidross.lv. CERT.LV aicina minētos materiālus (video un digitālo rokasgrāmatu) droši izmantot gan darbinieku ikdienas apmācībām, gan veidojot citu izglītojošu saturu par kiber-higiēnu.

CERT.LV vēlas izteikt īpašu pateicību kampaņas informatīvajiem atbalstītājiem – Aizsardzības ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru tīklam, Izglītības ministrijai, Valsts policijai, NIC.LV, SigmaNet, SIA Tet un Drossinternets.lv. Kā arī CERT.LV komanda atzinīgi novērtē mediju aģentūras Havas Latvia ieguldīto darbu un radošo pienesumu.

Kiberdrošības ir un būs aktuāla, kamēr vien izmantosim internetu. Mēs ceram, ka kiberdrošības mēneša ietvaros sniegtās zināšanas un informācija Latvijas iedzīvotājus ir padarījusi par sarežģītāku mērķi ļaundariem kibertelpā. Interneta lietotāju modrība tiek pārbaudīta nepārtraukti – īpaši šobrīd, kad arvien vairāk lietotāju atsāk strādāt attālināti un tuvojas svētku, atlaižu un iepirkšanās laiks – virtuālo krāpnieku, iespējams, ienesīgākais periods.

 

CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā, dibināta 2006. gadā, ir „Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta” (LU MII) struktūrvienība, kas darbojas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pakļautībā IT drošības likuma ietvaros. CERT.LV misija ir veicināt informācijas tehnoloģiju drošību Latvijā.

Kopš 2018. gada CERT.LV īsteno projektu „Latvijas kiberdrošības spēju uzlabošana” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784). Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments.

Attēls: Pixabay.com