☰

Nākamnedēļ sāksies pasaulē lielākās starptautiskās kiberaizsardzības reālā laika mācības

Nākamnedēļ NATO apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO CCDCOE) organizē mācības “Locked Shields 2021”, kas ir lielākās un sarežģītākās starptautiskās reālā laikā notiekošās kiberaizsardzības mācības pasaulē. Šogad uzsvars mācībās tiks likts uz kiberdrošības institūciju un stratēģisko lēmumu pieņēmēju nepieciešamību izprast valstu IT sistēmu daudzās šķautnes un to savstarpējo mijiedarbību.

2021. gadā mācības “Locked Shields” notiks no 13. līdz 16. aprīlim, un tās no jauna akcentēs pieaugošo nepieciešamību pēc efektīvākas komunikācijas starp dažādiem jomas ekspertiem un lēmumu pieņemšanas institūcijām. “Locked Shields” nozīmi un aktualitāti nosaka pieaugošie kiberdraudi, kas ikdienā sagādā raizes daudzām valstīm, tādēļ mācības pārbaudīs dalībvalstu spēju aizsargāt vitāli svarīgus pakalpojumus un kritisko infrastruktūru.

Organizatori apvienojuši tehniskos un stratēģiskos spēles elementus, sniedzot iespēju dalībvalstīm pieredzēt pilnu komandķēdi nopietnu kiber-uzbrukumu gadījumos, sākot no stratēģiskā līdz pat operatīvajam līmenim un iesaistot kā civilos, tā militāros resursus.

Saskaņā ar scenāriju, izdomāta salu valsts Berīlija piedzīvos drošības situācijas pasliktināšanos. Vairāki nesankcionēti notikumi sakritīs ar koordinētiem kiberuzbrukumiem pret Berīlijas lielākajām militārajām un civilajām informācijas tehnoloģiju sistēmām.

Iepriekšējās “Locked Shields” mācībās organizatori pulcējās Tallinā, Igaunijā, kamēr dalībnieki no Zilajām komandām (tās, kuras nodrošina aizsardzības pozīcijas) pievienojās mācībām attālināti caur drošu piekļuvi tiešsaistē no savas bāzes vietas. 2021. gadā mācības atšķirsies ar to, ka arī lielākā daļa organizatoru piedalīsies attālināti no savas mītnes valsts. Šī jaunā formāta rezultātā “Locked Shields” kļūs par pasaulē lielākajām globāli realizētajām reālā laikā notiekošām kiberaizsardzības mācībām.

Locked Shields 2021” organizē CCDCOE sadarbībā ar NATO, Igaunijas Aizsardzības ministriju, Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Siemens, Ericsson, TalTech, CR14, Bittium, Clarified Security, Arctic Security, SpaceIT, Sentinel, Finanšu dienesta informācijas apmaiņas un analīzes centru (FS ISAC), ASV Aizsardzības inovāciju vienību, Microsoft, Atech, Avibras, SUTD iTrust Singapore, Eiropas izcilības centru cīņai ar hibrīdo apdraudējumu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, Eiropas Aizsardzības aģentūru, Space ISAC, ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FBI), STM, NATO M&S COE un PaloAlto Networks.

Avots: https://ccdcoe.org/news/2021/worlds-largest-international-live-fire-cyber-exercise-to-be-launched-next-week-2/

Attēls: Pixabay.com