☰

“Digitālā nedēļa 2022” rosinās pievērsties digitālajai drošībai un kritiskajai domāšanai

No 21. līdz 25. martam Latvijā norisināsies ikgadējā informatīvi izglītojošā kampaņa “Digitālā nedēļa 2022”. Dažādos pasākumu formātos uzņēmumi un iedzīvotāji tiks aicināti attīstīt digitālās prasmes biznesam un nodarbinātībai, aktīvāk izmantot tehnoloģijas un pakalpojumus, vienlaikus pievēršot uzmanību digitālajai identitātei, drošībai un kritiskajai domāšanai.

“Digitālās nedēļas 2022” ietvaros notiks virkne saistošu pasākumu un diskusiju, kam ikviens interesents varēs sekot līdzi  TVNET portālā, LIKTA Facebook  un citās interneta tiešraidēs.

“Digitālā nedēļa 2022” tiks atklāta 21. martā ar pasākumu “Eiropas digitālās desmitgades un digitālas transformācijas un prasmju prioritātes Latvijā”. Tajā  diskutēs, kā sasniegt mērķus, kas definēti Digitālās transformācijas pamatnostādnēs 2021–2027 un Eiropas digitālās desmitgades uzdevumos prasmju, biznesa un pakalpojumu un infrastruktūras jomā. Skatītāji varēs rast atbildi uz jautājumiem: kādi mērķa rādītāji definēti Latvijas valsts politikas dokumentos? Kāda ir nozaru, nevalstisko organizāciju un valsts sadarbība to īstenošanā? 

22. marta diskusijā “Prasmes biznesam un nodarbinātībai”  tiks runāts par pieejamo atbalstu uzņēmumiem, digitalizācijas iespējām un veidiem digitālo prasmju līmeņa paaugstināšanai. Pasākuma dalībnieki tiks iepazīstināti ar iniciatīvu “Gudrā Latvija”, kas sniegs ieskatu  nozares pašreizējā situācijā un digitālās transformācijas iespējās palīdzēt sasniegt straujāku ekonomisko izaugsmi. Pasākuma laikā varēs uzzināt par pieaugušo izglītības programmām, iedzīvotāju interesi iesaistīties mūžizglītības programmās un to, kādas ir pieprasītākās digitālo prasmju (IKT) programmas. Informēsim arī  par Baltijas virtuālo prakšu projektu, kura galvenais mērķis ir sniegt digitālās prasmes un pieredzi virtuālās prakses veidā Baltijas valstu organizācijās un uzņēmumos. Par runātājiem un viņu tēmām vairāk var uzzināt  eprasmes.lv

23. marta nozīmīgākais notikums būs tiešsaistes diskusija “Digitālo pakalpojumu neredzamā puse”. Pasākumā dalībnieki spriedīs par digitālo pakalpojumu izstrādi un to pienesumu sabiedrībai un tautsaimniecībai, kā arī iepazīstinās skatītājus ar līdz šim plaši neizskanējušiem faktiem par pakalpojumu izstrādes aizkulisēm un Latvijas sasniegumiem Eiropas un pasaules līmenī. Varēs ielūkoties čatbotu treniņos, dronu pielietojumā lauksaimniecības darbos, kā arī uzzināt interesantus faktus par valsts pārvaldes pakalpojumu tapšanu un to ieguldījumu mūsu ikdienas atvieglošanā.

24. marts būs veltīts kritiskās domāšanas attīstībai un drošībai kibertelpā. Šīs dienas centrālais pasākums būs CERT.LV organizētais IT drošības seminārs “Esi drošs”, kurā tiks aplūkotas tādas tēmas kā kiberdrošības aktualitātes ģeopolitiskā saspīlējuma apstākļos, valsts un pašvaldību vietņu ievainojamību ziņošana, piegāžu ķēžu uzbrukumi. Tāpat tiks prezentēts CERT.LV pētījums par iedzīvotāju paradumiem internetā. Plašāka informācija par šo pasākumu pieejama CERT.LV mājas lapā.

“Digitālās nedēļas 2022” noslēdzošā diena – 25. marts – būs veltīta prasmēm un infrastruktūrai. Diskusijā par digitālo infrastruktūru izglītības un prasmju attīstībai apspriedīs sasniegto un vēl veicamo datoru un interneta nodrošināšanai skolās gan no valsts, gan nozares perspektīvas. Izskanēs apkopojums par mācību procesa atbalsta risinājumiem, kas jau patlaban ir pieejami Latvijas skolās. Līdztekus šai diskusijai notiks seminārs “Nepieciešamās prasmes informācijas pārbagātības laikā”. Tas sniegs ieskatu medijpratības terminu skaidrojumā ar piemēriem un ieteikumiem, kā neapjukt informācijas piedāvājumā.

Papildus visos Latvijas reģionos notiks arī vairāk nekā 100 kampaņas partneru organizēti daudzveidīgi pasākumi skolās un bibliotēkās, nevalstiskajās organizācijas, pašvaldībās un uzņēmumos.

Plašāka informācija par visiem “Digitālās nedēļas” pasākumiem pieejama: www.eprasmes.lv sadaļā “Notikumi”, izmantojot datumu vai tēmu izvēlni,  kā arī, meklējot informāciju ar tēmturiem #eprasmes22,  #ADWeeks2022.

Avots: https://likta.lv/digitala-nedela-2022-rosinas-pieversties-digitalajai-drosibai-un-kritiskajai-domasanai/