☰

Kā rīkoties, ja pamanīji ļaundabīgu .LV mājaslapu?

Krāpnieki, lai maldinātu cilvēkus, izvilinātu personas datus un izgūtu finanšu līdzekļus, mēdz izmantot vietnes nosaukumus jeb domēna vārdus, kuri ir līdzīgi sabiedrībā labi pazīstamu uzņēmumu, zīmolu vai preču nosaukumiem (piemēram, svedbank.om, itunes.cm, defi.lt, intemet.com, wwwss.lv, onbox.lv vai netflix.om). Šādos domēna vārdos tiek pieļautas burtu kļūdas, kuras pirmajā brīdī ir grūti pamanāmas, kā arī izvēlēts paplašinājums (piemēram, .shop, .xyz, .om), kurā ir viegli reģistrēt ļaunprātīgus domēna vārdus, jo reģistrētāja personas datu pārbaude netiek veikta.

Latvijas nacionālā domēnā - .LV domēna vārdu reģistrētāja dati tiek rūpīgi pārbaudīti! Tas pilnībā nepasargā no krāpnieku vēlmes izmantot .LV domēna vārdus ļaunprātīgos nolūkos, tomēr būtiski ierobežo to iespējas.

Ko darīt, ja pamanāt krāpniecisku .LV mājaslapu?

Šādos gadījumos, aicinām nekavējoties ziņot:

  • CERT.LV (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija), rakstot uz cert vai zvanot +371 67085888. Konstatējot pārkāpumu, CERT.LV vietnes nosaukumu ievietos DNS ugunsmūrī, tā lietotājiem neļaujot atvērt kaitīgo vietni. CERT.LV veiks arī tālāku izpēti un atsevišķos gadījumos var pieprasīt mājaslapas uzturētājam atslēgt vietni vai .LV reģistra uzturētājam domēna vārda atslēgšanu.

  • NIC (.LV reģistra uzturētājs), rakstot uz dns@nic.lv. NIC veiks šīs mājaslapas nosaukuma jeb domēna vārda lietotāja norādīto personas datu pārbaudi. Atbilstoši .LV domēna vārdu lietošanas noteikumiem, ja, reģistrējot domēna vārdu, ir norādīti nepareizi vai nepatiesi personas dati, NIC ir tiesības izbeigt domēna vārda reģistrācijas līgumu. Tā kā NIC par vietnes saturu neatbild, tad bez varas iestāžu oficiāla pieprasījuma šo domēna vārdu NIC patvaļīgi atslēgt nedrīkst.

  • Ja domēna vārds ir reģistrēts, izmantojot NIC sadarbības partneru .LV reģistratūru pakalpojumus, tad aicinām ziņot arī pa tiešo reģistratūrai, kura veiks personas identitātes pārbaudi no savas puses.

    Noskaidrot, vai domēna vārds ir reģistratūras pārraudzībā, var izmantojot WHOIS pakalpojumu - https://www.nic.lv/whois, kur pieejama arī e-pasta adrese saziņai.

  • Savukārt, ja esat cietis no šīs mājaslapas, piemēram, ievadījis personas datus, bankas pieejas datus, tad:

    • par izkrāptiem maksājumiem aicinām nekavējoties informēt savu banku;

    • materiālo zaudējumu gadījumā (pārskaitījumi uz uzbrucēju kontu vai inficēta un sašifrēta datorsistēma) aicinām ziņot Valsts policijai vai tieši Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP) uz cyber@vp.gov.lv (iesnieguma kopiju saglabājiet);

    • nomainiet visas savas paroles, izmantojot citu iekārtu;

    • skenējiet savu datoru ar pretvīrusa programmu.

Atbildīgās organizācijas Latvijas kibertelpā, pie kā vērsties pēc palīdzības vai padoma - https://cert.lv/lv/kontakti/noderigi-kontakti

Taču uzbrucēji mēdz inficēt arī labticīgas mājaslapas un, tā īpašniekiem nezinot, izmantot tās krāpnieciskiem nolūkiem! Lai šādos gadījumos kompetentās iestādes varētu ātri sazināties ar mājaslapas īpašnieku un kopīgi novērst problēmu, ir svarīgi, reģistrējot domēna vārdu, norādīt AKTUĀLU un KOREKTU kontaktinformāciju!

Pārbaudīt un atjaunot savu kontaktinformāciju varat, izmantojot NIC tiešsaistes sistēmas sadaļu “Mani dati”. Savukārt, ja domēna vārds ir reģistrēts juridiskai personai, tad norādīto kontaktinformāciju varat apskatīt izmantojot pakalpojumu WHOIS. Ievērojot VDAR prasības, fizisko personu dati WHOIS netiek attēloti.

Plašāk par ļaundaru viltībām, izvēloties ļaunprātīgus mājaslapas nosaukumus, lasiet mūsu bloga rakstā “Typo” jeb taustiņkļūdu domēna vārdi

Sargājat sevi un savus datus!

 

Avots: https://www.nic.lv/lv/ka-rikoties-ja-pamaniji-laundabigu-lv-majaslapu