☰

Pieteikšanās kiberdrošības konferencei "CyberChess 2023"

Eiropas Kiberdrošības mēneša laikā, 4. un 5. oktobrī, Rīgā jau desmito reizi notiks starptautiskā kiberdrošības konference CyberChess 2023, piedāvājot iespēju mijiedarboties un vienuviet dzirdēt pasaules un Baltijas līmeņa kiberdrošības ekspertus. Šogad konference būs veltīta stratēģiski politiskām kiberdrošības tēmām, un atsevišķa sesija paredzēta arī padziļināti tehnisku jautājumu izpētei. Tā kā Latvijas domēnam .LV šogad aprit 30 gadi, īpašu uzmanību plānots pievērst arī ar domēna vārdu sistēmas drošību saistītiem jautājumiem Baltijas reģionā.

Kiberdrošības konference CyberChess ir viens no nozīmīgākajiem kiberdrošībai veltītajiem notikumiem Baltijā, kas ik gadu, izņemot Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laiku, piesaista simtiem ekspertu klātienē un attālināti. Šogad programmā paredzētas vairāk nekā 60 vietējo un ārvalstu ekspertu uzrunas un diskusijas trīs sesijās – stratēģiski politiskajā, tehniskajā un domēna vārdiem veltītajā.

Kiberdrošība attiecināma gan uz katru indivīdu personīgi, gan uz iestāžu, uzņēmumu un valstu drošību. Piemēram, diskusijā Management of "digital waste" mārketinga, domēnu un kiberdrošības nozaru eksperti risinās tēmu, kas skar ikvienu, kam jebkad ir bijis domēna vārds, kas apmeklē vietnes, pavada laiku internetā un lieto e-pastu: kas ir digitālie atkritumi, kāda ir to vērtība otrreizējā tirgū, un kā tos pareizi apsaimniekot, lai tie netiktu izmantoti kiberuzbrukumos. Savukārt LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis dalīsies uzņēmuma SIA “Latvijas Mobilais Telefons” unikālajā pieredzē, veidojot pirmo komercsabiedrības Zemessardzes apakšvienību, kas ir nebijis gadījums Latvijā.

Ņemot vērā ģeopolitiskos izaicinājumus, kiberuzbrukumu skaits pēdējo divu gadu laikā ir būtiski palielinājies, īpaši valsts sektorā. Paredzams, ka šādu gadījumu skaits arī tuvākajā nākotnē turpinās saglabāties augsts, tāpēc kiberdrošībai ir jāpievērš vairāk uzmanības nekā jebkad agrāk. Konferences ietvaros tādēļ vēlamies akcentēt arī sadarbības nozīmi gan starp valsts un privātā sektora iestādēm, gan arī sadarbību starp starptautiskās CERTu kopienas dalībniekiem,norāda CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Abas dienas līdz ar konferences norisi tiešsaistē notiks arī kiberdrošības sacensības Capture the Flag (CTF). Sacensības radītas, lai aicinātu spēles dalībniekus stāties pretī dažādiem kiberdrošības izaicinājumiem tādās kategorijās kā, piemēram, kriptogrāfija, tīkla analīze, kriminālistika, binārais kods un citas. Pirmo reizi šādas sacensības kiberdrošības konferences CyberChess ietvaros tika rīkotas 2019. gadā, un lielās atsaucības un intereses dēļ nolemts tās saglabāt kā pastāvīgu konferences daļu. Informācija par CTF pieejama www.cyberchess.lv sadaļā “CTF”. Reģistrācija tiks atvērta tuvāko dienu laikā. Pieteikties var jebkurš kiberdrošības entuziasts, kurš vēlas pārbaudīt savas prasmes un zināšanas. Tiem dalībniekiem, kuriem nebūs izdevies pašiem atrast komandas biedrus, būs pieejams Discord kanāls, kur varēs mijiedarboties ar citiem spēlēt gribētājiem un veidot komandas.

Bet konferences ieskaņā 3. oktobrī paredzēti specializēti praktiskie semināri CyberChess Training. Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu semināros, dalībai šajās apmācībās priekšroka tiks dota valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem. Šiem semināriem būs atsevišķa reģistrācija, un tajos var piedalīties arī tad, ja pašu konferenci nav plānots apmeklēt. Seminārā Recon, Scanning, and Enumeration Attacks tiks aplūkoti paņēmieni, ko uzbrucēji izmanto, lai atrastu nepilnības tīkla drošībā. Savukārt Cyber Fortress - Build the most resilient ICT security system ir simulācijas spēle, kas sastāv no visizturīgākās IKT vides drošības sistēmas izveidošanas un efektīvas reakcijas uz dažādiem kibertelpas apdraudējumiem.

Konference notiks viesnīcā “Radisson BLU Latvija” (Elizabetes ielā 55, Rīgā) un tiešsaistē – mājaslapā cyberchess.lv.
Konferences darba valoda būs angļu valoda.

Ikviens interesents ir aicināts reģistrēties dalībai konferencē (www.cyberchess.lv). Klātienē tā būs iespēja aci pret aci satikt pasaules un vietējos nozares ekspertus, aprunāties ar viedokļu līderiem un redzēt tās prezentācijas, kuru saturs netiks translēts tiešraidē. Ikviens reģistrētais dalībnieks (gan klātienes, gan attālināti) pēc pasākuma saņems elektronisku apliecinājumu par dalību pasākumā.

Vairāk informācijas: www.cyberchess.lv.

 

Konferenci organizē CERT.LV, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija un augstākā līmeņa domēna .lv reģistra uzturētājs (NIC) sadarbībā ar ISACA Latvijas nodaļu, Latvijas Interneta asociāciju un augstākā līmeņa domēnu .ee un .lt reģistru uzturētājiem.

Konferenci līdzfinansē Eiropas Savienība un atbalsta Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra Latvijas Nacionālais koordinācijas centrs (NCC-LV), ICANN (Internet Corporation for Assigned Names un Numbers), SIA “Latvijas Mobilais telefons”, SIA “Tet”, VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”, SIA “Cyber Circle”, CSC Corporate Domain, SANS Institute, CLICO Baltic, Recorded Future, Synergy Consulting un CentralNic Registry.