☰

Aizvadīts Baltijā gaidītākais notikums kiberdrošībā – konference “CyberChess 2023”


 

Svinēt savu izvēli būt par kibertelpas aizstāvjiem un vienlaikus domāt par savu profesionālo spēju un iemaņu pilnveidi – tā varētu raksturot valdošo noskaņojumu 4. un 5. oktobrī, kad Eiropas Kiberdrošības mēneša laikā, Rīgā jau desmito reizi notika starptautiskā kiberdrošības konference CyberChess 2023. Šī gada Eiropas kiberdrošības mēneša moto bija “Esi gudrāks par hakeri!”, un lai gan kiberdrošība attiecināma uz katru iestādi un indivīdu personīgi, tomēr viens cilvēks vai eksperts nevar zināt visu. Tāpēc pasākuma dalībniekiem tika sniegta iespēja vienuviet dzirdēt pasaules un Baltijas līmeņa kiberdrošības profesionāļus, kā arī neformāla gaisotnē savstarpēji mijiedarboties, lai papildinātu savu zināšanu bagāžu, radītu jaunas un kopīgas ieceres kiberdrošības jomā. Konference šogad vienuviet pulcēja vairāk nekā 500 dalībniekus un ekspertus no 18 dažādām valstīm, savukārt tiešraide piesaistīja vismaz 6000 skatījumu no 39 pasaules valstīm.


Lai maksimāli paplašinātu esošo redzesloku, programmā bija vairāk nekā 60 vietējo un ārvalstu ekspertu uzrunas un diskusijas trīs sesijās – stratēģiski politiskajā, tehniskajā un domēna vārdiem veltītajā. “Domājot par konferences saturu, viens no mērķiem bija arī akcentēt sadarbības nozīmi gan starp valsts un privātā sektora iestādēm, gan arī sadarbību starp starptautiskās CERTu kopienas dalībniekiem,” norāda CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Stratēģiski politiskajā sesijā tika apskatītas tādas tēmas kā: DNS drošības aspekti, ES kiberdrošības iniciatīvas, kiberdrošības jomas brieduma stadija, tās stiprināšana, izmantojot publiskā un privātā sektora sadarbību kiberdrošības kompetenču veidošanā, kā arī Latvijas digitālās rītdienas nodrošināšana, domājot par infrastruktūras aizsargāšanu caur kiberdrošības pakalpojumiem valsts iestādēm un vietējiem uzņēmumiem, par ko stāstīja SIA “Tet” pārstāvis Dmitrijs Ņikitins.

Tāpat konferences otrajā dienā varēja dzirdēt arī SIA “Latvijas Mobilais Telefons” Kiberdrošības daļas vadītāja Mārtiņš Kaļķa aizraujošo stāstījumu par pirmo komercsabiedrības Zemessardzes apakšvienību, kas ir unikāls gadījums Latvijā. Pasākuma dalībnieku uzmanība tika vērsta arī uz mākslīgā intelekta robežām informatīvajā karadarbībā: demokrātijas aizsardzību un StratCom stiprināšanu daudzvalodu vidē, kiberdraudu izlūkošanu, Ukrainas liela mēroga kiberuzbrukuma izpēti un tehnisko analīzi.

Savukārt tehniskajā sesijā tika pārrunātas tādas tēmas kā: uz mašīnmācīšanos balstītu Android ļaunprogrammatūru atklāšana un problēmu risināšana, ļaunatūras analīze,  risku apzināšana rūpniecības un automatizācijas vadības sistēmu tīklos, anomāliju atklāšana straumēšanas režīmā un citas.

Domēna vārdiem veltītajā sesijā lielāks uzsvars bija tieši uz paneļdiskusijām, jo tas ir lielisks veids, kā pārstāvjiem no trīs Baltijas valstu domēna vārdu reģistratūrām (LT, EE un LV) savstarpēji apmainīties pieredzes stāstiem un idejām, jautājumos, kas skar sekojošus tematus: DNS drošība Baltijā, augstākā līmeņa domēna pārvaldība kara apstākļos, domēnu nozares un CERTu sadarbība, digitālo atkritumu nozīme – kāda ir to vērtība otrreizējā tirgū, un kā tos pareizi apsaimniekot, lai tie netiktu izmantoti kiberuzbrukumos, ES NIS 2 direktīvas ietekme uz DNS drošību, kā arī nākotnes prognozes domēnu industrijā.

Paralēli konferencei “CyberChess 2023” jau ceturto gadu norisinājās arī tiešsaistes kiberdrošības sacensības “Capture The Flag” (CTF), kas ļāva spēles dalībniekiem stāties pretī dažādiem kiberdrošības izaicinājumiem tādās kategorijās kā, piemēram, kriptogrāfija, tīkla analīze, kriminālistika, binārais kods un citas.

 

Vērtīgi materiāli un resursi saistībā ar CyberChess 2023:
 

Saistītie raksti:
 

​Konferenci organizēja CERT.LV, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija un augstākā līmeņa domēna .lv reģistra uzturētājs (NIC) sadarbībā ar ISACA Latvijas nodaļu, Latvijas Interneta asociāciju un augstākā līmeņa domēnu .ee un .lt reģistru uzturētājiem.

Konferenci līdzfinansēja Eiropas Savienība un atbalsta Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra Latvijas Nacionālais koordinācijas centrs (NCC-LV), ICANN (Internet Corporation for Assigned Names un Numbers), SIA “Latvijas Mobilais telefons”, SIA “Tet”, VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”, SIA “Cyber Circle”, CSC Corporate Domain, SANS Institute, CLICO Baltic, Recorded Future, Synergy Consulting un CentralNic Registry.