☰

Valsts prezidents klātienē iepazīstas ar CERT.LV darbību


Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja


4.martā Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV bija unikāla iespēja klātienes vizītē uzņemt Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un iepazīstināt ar CERT.LV komandas darbu un līdz šim paveikto Latvijas kibertelpas drošības stiprināšanā.

Vizītes ietvaros Valsts prezidents apmeklēja gan CERT.LV operāciju centru un industriālo kontroles iekārtu laboratoriju, gan iepazinās ar CERT.LV Incidentu risināšanas komandu un guva padziļinātāku ieskatu CERT.LV ikdienas darbā. E. Rinkēvičs īpaši atzinīgi novērtēja CERT.LV īstenotās veiksmīgās kiberdraudu meklēšanas operācijas kopā ar sabiedrotajiem no tādām NATO dalībvalstīm kā ASV un Kanāda.

“Latvija ir līderis Eiropas Savienībā aktīvu kiberdraudu medību organizēšanā un vadīšanā, to rezultātā izdevies būtiski stiprināt Latvijas kritiskās infrastruktūras un digitālo pakalpojumu kibernoturību. Kiberdraudu medību operāciju rezultātā vairākkārtīgi ir izdevies identificēt un veiksmīgi likvidēt citu valstu kiberoperāciju vienību klātbūtni Latvijas infrastruktūrā,” papildina Baiba Kaškina, CERT.LV vadītāja.

Strādājot kopā ar starptautiskiem partneriem, tiek stiprināta arī kopējā kibernoturība Baltijas reģionā, kā arī plašāk visā ES un NATO.

Baltijas valstis un Polija kopš Krievijas kara sākuma Ukrainā bijis iecienīts kiberuzbrukumu mērķis Krievijas atbalstošo haktīvistu sarakstā, tādēļ Latvijas kibernoturības stiprināšana joprojām ir stratēģiski svarīgs jautājums arī valsts līmenī.

Latvijas pieeja ir balstīta mērķtiecīgā kiberdraudu redzamības un apsteidzošas informāciju iegūšanā, tās apstrādē un reakcijā uz notiekošo gan operacionalā, gan stratēģiski politiskā līmenī. Ikviens apdraudējuma indikators nonāk arī centralizētā aizsardzības infrastruktūrā DNS ugunsmūrī, lai efektīvi pasargātu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kas izmanto šo rīku.

Vizītes laikā Valsts prezidents tikās ar CERT.LV vadītāju Baibu Kaškinu, vadītājas vietnieku Vari Teivānu, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LUMII) direktori Ināru Opmani un LUMII attīstības direktoru Rihardu Balodi-Bolužu, kā arī citiem CERT.LV darbiniekiem.

Foto no vizītes: https://www.flickr.com/photos/valstsprezidents/albums/72177720315224993/

CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā, dibināta 2006.gadā, ir „Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta” (LU MII) struktūrvienība, kas darbojas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pakļautībā IT drošības likuma ietvaros. CERT.LV misija ir veicināt informācijas tehnoloģiju drošību Latvijā.