☰

Latvijas komanda startē Eiropas kiberdrošības sacensībās jauniešiem

Eiropas kiberdrošības izaicinājums ir ikgadējas starptautiskas kiberdrošības sacensības, kuras organizē Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar citām dalībvalstīm. Šogad 37 komandu konkurencē sacensībās Turīnā, Itālijā pirmo reizi startēja arī jauniešu komanda no Latvijas.

Latvijas komanda sastāvēja no desmit talantīgākajiem un spējīgākajiem jaunieši, kas tika rūpīgi izvēlēti pavasarī notikušajā Latvijas nacionālajā atlasē. Eiropas kiberdrošības izaicinājumā no katras dalībvalsts piedalās viena komanda, kuras sastāvā ir 10 cilvēki, tostarp 5 “juniori” (jaunieši vecumā no 14 līdz 20 gadiem) un 5 “seniori” (vecumā no 21 līdz 25 gadiem). Bez Latvijas komandas šogad pirmoreiz piedalījās arī komandas no Kosovas, Albānijas un Austrālijas. No Baltijas valstīm Igaunija sacensībās ir jau piedalījusies iepriekš, savukārt pārstāvji no Lietuvas šogad vēro sacensību norisi un plāno piedalīties tajās nākamgad.

Lai gan Latvijas komandai šogad vēl neizdevās izcīnīt godalgotas vietas, jauniešiem tā bija nenovērtējama pieredze, kuras gaitā komanda apliecināja sevi kā neatlaidīgus, enerģiskus un augsti motivētus sacensību dalībniekus.

Sacensību uzdevumi ir veidoti, lai maksimāli atspoguļotu kiberdrošības problēmas, ar kurām reālajā dzīvē saskaras gan publiskais, gan privātais sektors, un aptver tādas jomas kā tīkla analīze, kriptogrāfija, ielaušanās testi, publiski pieejamo informācijas avotu izpēte (OSINT), datorkriminālistika un reaģēšana un kiberdrošības incidentiem.

Eiropas kiberdrošības izaicinājuma mērķis ir sekmēt jaunas kiberdrošības ekspertu paaudzes attīstību, stiprinot formālo un neformālo kiberdrošības izglītību un apmācību, veicinot jauniešu līdzdalību un aktīvu iesaisti ar kiberdrošību saistītajās aktivitātēs, kā arī sekmējot sadarbību starp Eiropas Savienības dalībvalstīm kiberdrošības jomā.  

Lai nodrošinātu komandas dalībnieku atlasi un sagatavošanu, tika organizēta nacionālā atlase jeb nacionālais kiberdrošības izaicinājums. Tas norisinājās tiešsaistē, atklātās olimpiādes formātā vairākās kārtas, kurā varēja piedalīties jebkurš Latvijas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem. Vairāk par nacionālās atlases norisi var uzzināt: https://kibiz.lv/#home.